Persoanele juridice care achită salariul ”în plic” vor plăti o amendă de până la 75 mii de lei

Amenzile pentru achitarea salariului ”în plic” vor fi majorate până la 25 mii de lei, pentru persoanele fizice, şi până la 75 mii de lei, pentru persoanele juridice, potrivit unui proiect de modificare a legislaţiei în vigoare aprobat de Guvern.

„Încurajăm dezvoltarea agenţilor economici prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, dar solicităm ca salariile să fie plătite în mod legal şi să fie achitate toate contribuţiile sociale”, a spus în şedinţă premierul Pavel Filip.

De asemenea, modificările prevăd majorarea unităţii convenţionale de la 20 de lei, cât este în prezent, până la 1% din salariul mediu prognozat pe economie, ceea ce ar fi egal cu 50,5 lei în anul 2016, ca urmare vor fi operate schimbări corespunzătoare la Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional. Totodată, această unitate convenţională urmează a fi ajustată anual în funcţie de salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern.

Potrivit estimărilor unor instituţii de cercetare, la care face referire Confederaţia Naţională a Sindicatelor, suma salariilor achitate „în plic” constituie în jur de 15,5 miliarde de lei sau aproximativ 50 la sută din fondul anual al retribuirii muncii.

Documentul urmează să fie examinat de Parlament.