Contabilii care au de prezentat dările de seamă nu ar trebui să lase aceste proceduri pentru ultima zi, chiar şi în condiţiile eventualei posibilităţi de utilizare a semnăturii electronice în RM – consideră Viorel Dandara, directorul Priminfo-Grup.
“Deşi semnătura electronică vine ca o simplificare a procesului de prezentare a dărilor de seamă financiare, fluxul mare de informaţie prezentat în ultima zi ar putea crea probleme de funcţionare a acestui sistem electronic. Toate acestea în pofida faptului că instituţiile abilitate au capacitatea tehnologică şi programe performante în vederea evitării unor astfel de situaţii”, opinează Dandara.
Directorul Priminfo-Grup consideră că implementată semnăturii electronice de trei tipuri cu diferite nivele de securitate şi importanţă juridică pentru diferite acte juridice este o noutate pentru ţara noastră şi tocmai de aceea le sugerează agenţilor economici să testeze aceste noi posibilităţi treptat şi nu în cazul unor dări de seamă importante pentru companie.
Merită de menţionat că prevederile privind semnăturii electronice în RM se conţin în Legea privind semnătura electronică şi documentele electronice, care a fost adoptată, la finele lunii februarie în prima lectură, de Parlament. Este vorba despre implementarea semnării electronice, a semnăturii electronice fortificate necalificative şi a celei calificative.
Semnătura electronică simplă va oferi posibilitatea de autentificare, fără trimitere la semnatar. Al doilea tip va face trimitere la semnatar şi va permite identificarea acestuia. Această semnătură va fi creată în baza mijloacelor care sunt sub control strict al semnatarului. Cel de-al treilea tip de semnătură va fi aplicat pe buletinul de identitate electronic. Semnăturile simple şi cea necalificativă vor fi folosite în relaţiile dintre agenţii economici, iar cea calificativă – în relaţiile cu structurile de stat şi asigurarea serviciilor electronice populaţiei. Al treilea tip de semnătură va fi egalat din punct de vedere juridic cu semnătura personală.